Tid är pengar
 

- med rätt digitala verktyg kommer inbytta bilar snabbare in i bilhallen

 

Alla i branschen kan nyckeltalen gällande begagnade bilar.

Från inbyte till dess bilen står till försäljning i bilhallen kan det ta upp till 60 dagar.

Samtidigt uppgår kapitalkostnaden per bil och dygn till i genomsnitt 300 kronor.

- För drygt ett år sedan fattade vi beslut om att eliminera flaskhalsarna i processen, berättar Daniel Svedlund, VD på Lecab i Värmland.

Lösningen blev att digitalisera begagnatflödet via verktyget CITK Tools Begbil.

- Nu är vi snart nere på en ledtid om 15 dagar, vilket betyder att lönsamheten förbättrats markant.

Total kontroll över begagnatflödet

Lecab Bil i Karlstad och Arvika är auktoriserad återförsäljare för Volkswagen personbilar, Audi, SEAT, Skoda och Volkswagen Transportbilar. Antalet medarbetare är cirka 150 personer, som tillsammans svarar för försäljning, service, reparationer och reservdelsförsäljning av märkenas produkter. - När vi fick upp ögonen för CITK Tools Begbil gick det snabbt, berättar Daniel Svedlund. - Vi rekryterade en chef för avdelningen begagnade bilar och tillsammans med CITK:s digitala verktyg fick vi inte bara total kontroll över begagnatflödet, utan i ett senare skede även till hanteringen av nya bilar och lagerbilar. CITK:s digitala verktyg är lika effektiva som lätta att handha. Oberoende av plattform (dator, padda eller telefon) kan brukaren snabbt få en visuell överblick var i processen en begagnad bil befinner sig - från själva inbytet till moment som kontroll, tester, reparationer, rekonditionering, besiktning och fotografering.

Varje moment tilldelas en tidsram och om den överskrids ringer varningsklockan. - Och när den ringer vet vi exakt vad som ska göras till vilken bil i respektive moment. Det gör att vi aldrig tappar tempo i arbetet säger Daniel Svedlund.

Positivt avtryck på sista raden

- CITK har även levererat en modul för våra lagerbilar, eftersom vi har att leva upp till biltillverkarnas krav att underhålla bilarna enligt speciella scheman fram till en kundorder och leverans. - Sammantaget kan sägas att vi tack vare CITK:s digitala verktyg väsentligt förbättrat kontrollen på våra processer, vilket inte bara är till fördel för våra medarbetare och kunder utan även givit ett positivt avtryck på sista raden i resultaträkningen, avslutar Daniel Svedlund. 

 

 

Vill du veta mer om CITK Tools Begbil – och hur marginalerna på begagnatförsäljningen kan öka?

Vil du veta mer? Kontakta:

matthias.fischer@citk.se, 070-342 53 51

sigge.dufvander@citk.se, 073-091 26 67

 

Daniel Svedlund VD på Lecab

 

 

"Lecab Bil AB och Lecab Lastbilar AB är Värmlands största återförsäljare inom Volkswagen Group Sverige och Scania och hade 2016 ca 1 miljard kronor i omsättning med 215 anställda"